Ευ γηράσκειν!

2019-11-29

Η Ελλάδα είναι από τα κράτη με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε η πληθυσμιακή γήρανση είναι ένα θέμα επίκαιρο .Παρακάτω θα συζητήσουμε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ως προς την ιατρική προσέγγιση αυτή η ομάδα του πληθυσμού και πώς μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της ποιότητας ζωής τους .

Αναμφισβήτητα ,η επέλαση του γήρατος συνοδεύεται από κλυδωνισμούς στη σωματική υγεία. Έτσι, παρατηρείται αύξηση της διάγνωσης του σακχαρώδους διαβήτη, της αρτηριακής υπέρτασης, της καρδιακής ανεπάρκειας, της αναιμίας, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, του καρκίνου. Διαταράσσονται όμως και οι νοητικές λειτουργίες, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση της άνοιας και της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη φυσιολογική προοδευτική έκπτωση των εφεδρειών των ηλικιωμένων ανθρώπων, την πολυφαρμακία, την συνύπαρξη πολλών νοσογόνων καταστάσεων, τη μειωμένη ικανότητα αντίληψης ή και αντίδρασης συμπεραίνουμε πόσο ευπαθής είναι η ομάδα των ηλικιωμένων. Αν σκεφτούμε και το πόσο άτυπα εμφανίζονται διάφορα νοσήματα στους ηλικιωμένους και το ότι η επικοινωνία με το πάσχον άτομο μπορεί να είναι δύσκολη (λόγω άνοιας ,κατάθλιψης κ .ά. ), συμπεραίνουμε ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους είναι μια πρόκληση.

Ας δούμε ,λοιπόν, πιο αναλυτικά τι μπορούμε να κάνουμε, για να βοηθήσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους:

  • Ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, μεσογειακή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος, ήπια σωματική άσκηση

  • Περιοδικός προληπτικός έλεγχος και τήρηση της θεραπείας σε περίπτωση ασθενειών είναι μονόδρομος

  • Προληπτικοί εμβολιασμοί(απαραίτητα εμβόλιο κατά της γρίπης ,του πνευμονιόκοκκου , του έρπητα ζωστήρα)

  • Πρόληψη των πτώσεων, που αποτελούν σημαντικότατο αίτιο αναπηρίας .Κατάλληλος φωτισμός στο σπίτι, απομακρύνουμε χαλάκια και έπιπλα, όχι νερό στο πάτωμα, ενδεχομένως υποστήριξη με μπαστουνάκι κ.ά.

  • Πρόληψη ή έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, μέτρηση οστικής πυκνότητας, κατάλληλη θεραπεία, θεραπεία με βιταμίνη D.

  • Πνευματική άσκηση, όπως συμμετοχή σε δραστηριότητες, εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, εάν είναι δυνατόν(σταυρόλεξα, διάβασμα, επιτραπέζια παιχνίδια).

Εδώ, να επισημάνουμε ότι αλλαγές στη συμπεριφορά, στις συνήθειες ,στην ομιλία, στη διάθεση ,στη βάδιση των ηλικιωμένων ανθρώπων πρέπει να μας προβληματίζουν και χρήζουν περαιτέρω ελέγχου, γιατί όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πολλές ασθένειες εμφανίζονται σε άτομα προχωρημένης ηλικίας με αβληχρά συμπτώματα και χρειάζεται επαγρύπνηση για την έγκαιρη διάγνωσή τους.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο απαιτητική κι αν είναι η δική μας ζωή και όσο δύσκολη κι αν είναι η συνύπαρξη με έναν ηλικιωμένο, είναι αναγκαίο να τους αφιερώνουμε χρόνο για επικοινωνία, να συζητούμε μαζί τους ,να κάνουμε μαζί δραστηριότητες ,όσο αυτό είναι δυνατό και γενικά, να τους καθιστούμε χρήσιμους στην καθημερινότητά μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Άλλωστε, ποτάμι είναι η ζωή και τρέχει, λένε, και συντομότερα από όσο νομίζουμε θα ευχόμαστε να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι για εμάς...