Ουρολοιμώξεις:όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Κυστίτιδα είναι η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, αρκετά συχνό πρόβλημα υγείας κυρίως για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τις στατιστικές ,μία στις δύο γυναίκες θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της κυστίτιδα .Πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από την πυελονεφρίτιδα ,που είναι λοίμωξη του νεφρού με πιο έντονη συμπτωματολογία και δυσμενέστερη πρόγνωση
Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ουρολοίμωξης? Ναι. Το γυναικείο φύλο, καταρχάς, αφού, όπως προαναφέρθηκε, οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά(και στην εγκυμοσύνη, λόγω της πίεσης της διογκωμένης μήτρας στην ουροδόχο κύστη).Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι ανατομικές ανωμαλίες, η στάση των ούρων, λόγω υπερπλασίας ή καρκίνου του προστάτη, η λιθίαση του ουροποιητικού, η ανοσοκαταστολή , ο σακχαρώδης διαβήτης, η παρουσία ουροκαθετήρα .
Πώς εκδηλώνεται η ουρολοίμωξη? Κυρίως με αίσθημα καύσους ή πόνου κατά την ούρηση, ελαφρύ πόνο στο υπογάστριο, θολά ούρα.
Χρειάζεται θεραπεία με αντιβίωση? Ναι, όταν είναι συμπτωματική. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή για κάθε βακτηριουρία , δηλαδή ανεύρεση εργαστηριακώς στοιχείων ουρολοίμωξης τυχαία σε μια γενική ούρων, χωρίς ο ασθενής να εμφανίζει οποιοδήποτε σύμπτωμα. Εξαίρεση ,εδώ, αποτελούν οι εγκυμονούσες και όσοι ασθενείς πρόκειται να υποβληθούν σε ουρολογικές επεμβάσεις, οι οποίοι ,σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες ,πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.
Τι είδους αντιβίωση θα λάβει κάθε ασθενής? Αυτό θα καθοριστεί από τον ιατρό .Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χωρίς υποτροπιάζοντα επεισόδια ουρολοίμωξης, χωρίς επηρεασμένη νεφρική λειτουργία και χωρίς ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού δε χρειάζεται καλλιέργεια ούρων και συνιστάται αμέσως αντιβιοτική αγωγή. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις(άνδρες, παιδιά, μεγαλύτερες γυναίκες κτλ.)χρειάζεται ουροκαλλιέργεια και αντιβίωση με βάση τον αντιβιόγραμμα. Στο αντιβιόγραμμα ο ιατρός σας θα δει ποιο ή ποια μικρόβια απομονώθηκαν εργαστηριακά στα ούρα σας ,καθώς και ποια αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά εναντίον των συγκεκριμένων μικροβίων και στη συνέχεια θα επιλέξει το κατάλληλο αντιβιοτικό για σας καθορίζοντας συγχρόνως και τη διάρκεια της θεραπείας σας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μιας ουρολοίμωξης? Αντιμετώπιση, καταρχάς ,των παραγόντων κινδύνου. Έγκαιρη απομάκρυνση του ουροκαθετήρα , όταν δε χρειάζεται. Αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν στάση των ούρων κι έτσι ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, δηλαδή αντιμετώπιση ανατομικών ανωμαλιών ουροποιητικού, υπερπλασίας προστάτη, ουρολιθίασης κτλ., καλή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, επαρκής ενυδάτωση, δηλαδή λήψη πολλών υγρών, συχνή ούρηση.
Είναι επικίνδυνη για την υγεία η ουρολοίμωξη? Οι ουρολοιμώξεις σε υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν συνήθως πολύ καλή πρόγνωση. Ήδη μετά το πρώτο 24ωρο από την αρχή της αντιβιοτικής αγωγής εμφανίζεται αισθητή βελτίωση των συμπτωμάτων. Σε άνδρες οι λοιμώξεις του ουροποιητικού εμφανίζονται με πιο βαριά συμπτωματολογία. Σε συμπτωματική ουρολοίμωξη χρειάζεται πάντα αντιβιοτική αγωγή, διαφορετικά μπορεί να ΄΄προχωρήσει ΄΄ το μικρόβιο και να ΄΄φτάσει΄΄ στο νεφρό, οδηγώντας σε πυελονεφρίτιδα, που όπως προαναφέρθηκε έχει βαρύτερη πρόγνωση και συνδέεται με αρκετές επιπλοκές.