Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η αντίσταση στα αντιβιοτικά αναδεικνύεται σε μέγιστο ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου η πολυφαρμακία και η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι ευρύτατα διαδεδομένες.
Δυστυχώς, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.
Ας αναρωτηθούμε πόσες φορές έχει λάβει κάποιος στην οικογένειά μας ή στον φιλικό μας κύκλο αντιβιοτικά με δική του πρωτοβουλία για κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού ,για βήχα που επιμένει ή για ουρολοίμωξη αγνοώντας ίσως πως η λοίμωξη ή ο βήχας ίσως οφείλονται σε ιό, όπως συμβαίνει κατά κόρον, οπότε και η λήψη αντιβιοτικού κανένα όφελος δεν έχει, αφού τα αντιβιοτικά δε δρουν εναντίον των ιών. Στην περίπτωση της ουρολοίμωξης πάλι, αποτελεί επίσης, κακή πρακτική η λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συμβουλή. Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν συγκεκριμένες κατηγορίες αντιβιοτικών, ανάλογα με την ηλικία, την ανθεκτικότητα των συνήθων μικροβίων στον συγκεκριμένο πληθυσμό, ενώ συχνά είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση αντιβιογράμματος πριν την επιλογή του αντιβιοτικού.
Γνωρίζετε ότι παίρνοντας συχνά αντιβιοτικά αυξάνεται η αντοχή των μικροβίων και την επόμενη φορά που θα νοσήσετε, θα χρειαστείτε πιο΄΄βαριά΄΄αντιβίωση με περισσότερες παρενέργειες? Γιατί κανένα αντιβιοτικό δεν είναι άμοιρο ανεπιθύμητων ενεργειών με πιο συχνές τις γαστρεντερικές διαταραχές και τις αλλεργικές αντιδράσεις και πιο βαριές τις διαταραχές της ηπατικής ,νεφρικής λειτουργίας, την τοξικότητα στον μυελό των οστών, τις αιμολυτικές διαταραχές, χωρίς να αναφέρουμε τις αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που ,ίσως, ήδη παίρνετε σε καθημερινή βάση. Δεν πρέπει ,επίσης, να ξεχνάμε ότι ανάλογα με τη διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, που είναι αρκετά συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες, χρειάζεται κάποιες φορές και τροποποίηση της συνηθισμένης δοσολογίας του αντιβιοτικού φαρμάκου.
Η ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τη λειτουργία του ίδιου του υγειονομικού συστήματος. Αυξάνεται ο αριθμός των πολυανθεκτικών μικροβίων, για τα οποία οι επιλογές που έχουμε συνεχώς περιορίζονται.
Για το λόγο αυτό, ας σκεφτούμε λίγο παραπάνω την επόμενη φορά που θα λάβουμε αντιβιοτικά χωρίς τη συμβουλή του ιατρού. Ίσως ,έτσι, επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, αφού η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη των ανθεκτικών βακτηρίων και να διατηρήσει την αποτελεσματική δράση των αντιβιοτικών για τις επόμενες γενιές.