Σακχαρώδης διαβήτης:μια παγκόσμια μάστιγα!

2019-11-05

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 422 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.Στη χώρα μας ,το 8 έως 9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ παρατηρείται ραγδαία αύξηση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2,που αποδίδεται στην παχυσαρκία, στην έλλειψη άσκησης και στην καθιστική ζωή.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια/διαταραχή στην έκκριση ινσουλίνης ή αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και οδηγεί στην πρόσληψη της γλυκόζης, του σακχάρου στο κύτταρο. Ανεπάρκεια, διαταραχή ή αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγούν σε υπεργλυκαιμία.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη: ο τύπου 1,που χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη ινσουλίνης , είναι κυρίως ανοσολογικής αιτιολογίας, χαρακτηρίζεται από αντισώματα, που στρέφονται εναντίων των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Εμφανίζεται σε νεαρή σχετικά ηλικία και οι ασθενείς αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με χορήγηση ινσουλίνης .

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται περισσότερο από αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, σχετίζεται αιτιολογικά με το μεταβολικό σύνδρομο(παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία).Εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία, υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζονται ,αρχικά τουλάχιστον, με αντιδιαβητικά δισκία.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι διαβήτη, όπως ο διαβήτης κύησης, ο διαβήτης που εμφανίζεται στα πλαίσια ενδοκρινοπαθειών, θεραπείας με διάφορα φάρμακα κ.ά.

Ο διαβήτης προκαλεί γενικά συμπτώματα, όπως καταβολή, απώλεια βάρους, πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, απώλεια βάρους, κνησμό, αμηνόρροια, βακτηριακές λοιμώξεις, ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Ο διαβήτης προκαλεί μακροπρόθεσμα βλάβες στα αγγεία ,με επιπλοκές στην καρδιά, στα μάτια ,στα νεύρα, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο κ.ά.

Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται εργαστηριακά.

Επειδή ο διαβήτης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας με τόσες δυσμενείς επιπλοκές, η έγκαιρη διάγνωσή του αποτελεί προτεραιότητα, ώστε να αρχίσει κάποιος έγκαιρα θεραπεία.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 έχουν:

  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό σ. διαβήτη

  • Γυναίκες με διαβήτη κύησης

  • Άτομα με άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ,παχυσαρκία

  • Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα 

Εάν ανήκετε σε ομάδα κινδύνου και δεν έχετε ήδη ελεγχθεί για σακχαρώδη διαβήτη, μην  παραλείψετε μια επίσκεψη στον γιατρό σας .Σύμφωνα με κάποιους μελετητές, κοντά στα 40 έτη θα πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά προληπτικός έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη, ακόμα και αν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου.

Μην αμελείτε τον εαυτό σας! Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!